Żeberka po kantońsku.

Składniki:

1. Żeberka 1,5 kg

2. Cebula ok. 10 sztuk

3. 10 łyżek maggi lub 10 łyżek sosu sojowego

4. Woda 1/2 szklanki

5. Przyprawy: imbir 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, wódka lub inny alkohol 1 łyżka, ocet 1 łyżka, sól do smaku ale nie dużo bo maggi jest słone.

Cebule obieramy kroimy na ćwiartki i układamy warstwę na dnie garnka.

Podzielone żeberka układamy na cebuli. Przyprawy sypkie na wierzch i polewamy magii, wodą i pozostałymi przyprawami tak żeby częściowo spłynęły mieszając się z żeberkami.

Całość dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Podawać z ryżem i dowolną surówką.

Dodaj komentarz